17 снежня 2008

Дранікі па-габрэйску



Дранікі. Зразумела. Але вось з чым іх есьці?
Фота: Дэніел Спілз
Ліцэнзыя:
Attribution-Share Alike 2.0

У нядзелю мы з Кейці зайшлі ў сінагогу Шаарэ Цыён на сумеснае сьвяткаваньне Ханукі, якая хутка павінна прыйсьці, Піліпаўкі, якая праходзіць зараз, і Дыўалі, якое прайшло ў лістападзе (дарэчы, віншую ўсіх, хто мае дачыненьне да гэтых сьвятаў). Што зьвязвае ўсе гэтыя сьвяты, асабліва калі два зь іх належаць да монатэістычных рэлігій, а адно -- да палітэістычнай? Сьвятло. Бо ва ўсіх трох сьвятах важную ролю маюць сьвечкі, ліхтары і г.д.

Госьцей адчаставалі рок-музыкай на іўрыце ды ангельскай на тэму Ханукі, у тым ліку пераапрацаванаю вэрсіяй "Bésame mucho", што атрымалася вельмі прыгожа, а таксама традыцыйнымі стравамі габрэяў-ашкэназы, у тым ліку дранікамі. Мяне вымусілі зьесьці мае дранікі пад яблычнаю падліўкаю, нягледзячы на пратэсты Кейці, якая паспрабавала растлумачыць, што я, зьяўляючыся беларусам, звычайна ем дранікі са сьмятанаю. :)

----------------
Now playing: Orpheus Chamber Orchestra - Handel: Music For The Royal Fireworks, HWV 351 - La Paix
via FoxyTunes

6 comments:

Ананім said...

А насколько мне известно, драники - белорусская национальная еда!...

Ананім said...

Опять не сработало! Пишу третий раз (!).
Я говорю, драники - исконно белорусская еда!
А вот и мой блог ЗДЕСЬ:
http://verainauka.blogspot.com/

Rashed said...

Спасибо за комментарий, Дядя Коля. Но нет, драники не только белорусская национальная еда, но, как я знаю из первых рук, и литовская, а также чешская. Угощали и те, и другие.

Как видите здесь, драники известны также и в Германии, и на Украине.

НО даже если б драники были только белорусскими, то всё равно было бы неудивительно, что их едят канадские евреи-ашкенази (т.е. евреи центрально-восточноевропейского происхождения): ведь у многих из них предки -- из современной Беларуси, которые переехали в Северную Америку в XIX или XX в.

Antanian said...

Большасьць культавых беларускіх (і дарэчы літоўскіх) страў з бульбы, якія сёньня трактуюцца "супершчыратрадыцыйныя" -- на самой справе толькі адаптаваныя запазычаньні з жыдоўскай кухні. Так ужо атрымалася.

Rashed said...

2 Antanian: Дзякую за камэнтар. Мабыць так яно й ёсьць.

Дарэчы, часам цікава слухаць спрэчкі паміж туркамі, грэкамі ды балгарамі наконт таго, хто зь іх першым прыдумаў розныя іхныя агульныя стравы, напрыклад баклаву.

Antanian said...

Тыя сьмешныя цёркі за пахвалу выклікаюць толькі горыч. На самой справе, рэцэпты не зьяўляюцца аб'ектам аўтарскага права. Ну і калі супадае сыравіна, супадаюць тэхналёгіі, то і сэнсу ў змаганьні мала. Арэхі, мёд -- больш-менш аднолькавыя ва ўсім рэгіёне. Гатункі мукі -- таксама.